Agentúra Fitch odobrala ako posledná Francúzsku rating na úrovni AAA

12.07.2013 Celý región

New York 12. júla (TASR) - Ratingová agentúra Fitch dnes odobrala Francúzsku špičkový úverový rating na úrovni AAA a znížila ho o jeden stupeň na AA+. Vyhľad ratingu je stabilný. Príčinou je pokračujúca dlhová kríza a v jej dôsledku neisté vyhliadky francúzskej ekonomiky, ako aj potreba zaviesť štrukturálne reformy. Informovali o tom agentúra Reuters a na svojej internetovej stránke denník Wall Street Journal.

Medzi hlavnými dôvodmi zníženia ratingu agentúra uviedla slabý hospodársky rast, ako aj neisté vyhliadky v tejto oblasti. Ďalej je to výrazné zvýšenie miery nezamestnanosti, úroveň rozpočtového deficitu a oslabenie dopytu na zahraničných trhoch, ktoré obmedzuje možnosti francúzskeho vývozu. Problémom je aj vysoký štátny dlh, ktorý bude v nasledujúcich rokoch podľa Fitch klesať len veľmi pomaly.

Fitch je tak poslednou ratingovou agentúrou zo známej "trojky," ktorá Francúzsku siahla na trojáčkový rating. Moody's a Standard & Poor's (S&P) tento krok urobili už v minulom roku. Moody's momentálne hodnotí rating Francúzska na úrovni Aa1 a S&P na úrovni AA+. To znamená rovnakú úroveň ako v prípade Fitch, no na rozdiel od agentúry Fitch výhľad ratingu stanovili negatívny.
 

Vyberte región